Pentru cei care nu pot respecta intocmai prospectul


Chist ovarian – Generalitati:


Chistul ovarian este asemanator unui sac rotund cu pereti subtiri, plin cu lichid limpede, care se dezvolta in ovar ca parte a procesului normal de producere de ovule. La suprafata ovarului, chistul ovarian seamana cu o umflatura. Un chist ovarian normal poate creste pana la 3.8 cm (1,5 in) in momentul in care se pregateste sa elibereze un ovul in abdomen (proces numit ovulatie).


Cand un chist ovarian nu elibereaza ovule, continua sa creasca, devenind mai mare decat normalul (chist ovarian functional). Un chist ovarian functional se poate forma si dupa ce ovulul a fost eliberat. In acest caz, chistul ovarian se inchide singur si se umple cu lichid. Acesta se numeste un chist luteal. Chisturile ovariene functionale sunt cele mai obisnuite mariri de volum ale ovarelor la femei in perioada fertila.


Cauze ale chistului ovarian:


Un chist ovarian functional apare in urma uneia sau mai multor modificari minore in modul de producere si de eliberare ale ovulului. In timpul ciclului menstrual normal, pot aparea unul sau doua tipuri de chisturi functionale:
– chistul folicular sau simplu cand sacul ovulului (foliculul) mic nu elibereaza ovulul si se mareste umplandu-se cu lichid in interiorul ovarului sau la suprafata sa;
– chistul luteal sau corpul luteal apare cand resturile ovulului folicular nu se dizolva si continua sa se umple de lichid. Acesta este cel mai frecvent tip de chist ovarian.


Dezvoltarea chisturilor luteale este de asemenea frecventa in timpul tratamentului cu clomiphene citrate (Clomid sau Serophene) pentru infertilitate. Aceste chisturi dispar dupa ce tratamentul a fost terminat. Nu apar in timpul sarcinii si nu pun in pericol sarcina.


Simptome ale chistului ovarian:


Chisturile ovariene functionale sunt de obicei inofensive, nu produc simptome si dispar fara tratament. Chisturile ovariene sunt descoperite de obicei in timpul unei examinari pelvine de rutina.
Cu cat chistul ovarian este mai mare cu atat este mai probabil ca el sa produca simptome.


Cand apar simptomele acestea se manifesta astfel:
– mictiuni (urinari) frecvente, daca chistul marit apasa pe vezica urinara
– dureri abdominale
– modificari ale ciclului menstrual
– cresteri in greutate.


Simptomele severe pot sa apara daca chistul a fost rasucit (torsionat), daca sangereaza sau daca s-a rupt. Se recomanda consultul medicului in cazul in care apare: durere, soc sau simptome provocate de hemoragie:


– durere pelvina severa, aparuta brusc
– greata si varsaturi
– lipotimie (lesin), ameteala, slabiciune aparute brusc
– sangerari vaginale sau simptome datorate socului produs de sangerarea (hemoragia) excesiva.
Exista multe alte afectiuni care cauzeaza aceleasi simptome si semne ca ovarul chistic functional. Din acest motiv orice simptome pelvine neobisnuite trebuiesc examinate si se fac controale regulate anuale.






Contact


CLASIMPEX INTERNATIONAL SRL

Str. Bacului nr. 98, Sect. 1, Bucuresti, Romania

Număr de înregistrare: J40/9201/1994

CIF: 5724845

andyliciuxxi@yahoo.com

0722450760 

CPNP Reference 1960316 si 1957502

Politica de rezolvare a reclamațiilor Utilizatorilor Finali

Termeni și condiții

Politica de livrare

Politica de retur

Politica cookie

Politica de confidentialitate

ANPC

Soluționarea litigiilor

Social media


Formular de contact



Copyright @ Clasimpex International SRL. All rights reserved.
Site realizat de Global-Marketing IT